top of page

Rituelen  Begeleiden

Ceremonies & Rituelen
Wat is het verschil? 

 

Ceremonies
De term ceremonie gebruiken we vooral bij grotere evenementen met toeschouwers of genodigden. Het gaat dan om overgangsmomenten met een groep familie of vrienden of publiekelijke seizoensvieringen. Denk maar aan de grote ceremoniën in het (oude) Egypte, Mexico, India, enz met processies en vieringen en met grote aantallen toeschouwers. Ceremonies worden ook goed voorbereid, zodat er niets kan misgaan. De teksten, handelingen, dans,  muziek en zang zijn grondig voorbereid. 

 

Rituelen
Een ritueel is een intiemer gebeuren, een rite de passage, gewoonlijk voor één persoon of een koppel. Dat gaat vaak in een intiemere kring door, waaraan een klein groepje deelneemt. Bij de vrouwenrituelen alleen vrouwen.

Er zijn ook rituelen voor een thema of overgangsmoment zoals bv. een seizoensviering. Of voor een situatie die om opheldering, transformatie of heling vraagt. 

Als in een ritueel de heilige ruimte eenmaal is neergezet, kan ook met Open Space gewerkt worden: je voelt in wat er wil gebeuren en geeft je over aan de hogere leiding. 
Het doet beroep op de innerlijke kracht van de priesteres om dit proces te begeleiden.

Sabine Schowanek ritueel begeleiding

In beide gevallen
is er een duidelijke intentie

Waarvoor doe je het? Welk moment of welke overgang wordt er gevierd?

 

Daarna wordt er gefeest

Gewoonlijk wordt er daarna ook nog geklonken en gefeest. Dat kan uitbundig zijn met veel eten en drinken, muziek en dans, of ingetogen, met zacht licht en gebabbel rond het vuur of rond de tafel. 

Wat doen Ritueelbegeleidsters? 
Ritueelbegeleidsters zijn geen schooljuffrouwen die een les afratelen of actrices die een show opvoeren. Ook geen ceremoniesprekers of raaskallende toverkollen. We zijn moderne vrouwen die op een bezielde manier in het leven staan 
en vinden het belangrijk om het leven op een mooie en authentieke manier te vieren. Daartoe creëren we ceremonies en rituelen in samenspraak met diegenen die een belangrijk overgangsmoment willen vieren. Dat zijn meestal mensen die voelen dat er meer is tussen hemel en aarde, maar die daar liever geen naam op willen plakken. We begeleiden ze bij het creëren van een warm en verbindend moment, om stil te staan bij het leven, de vreugde, de dankbaarheid en de toekomst. 

Bij de bespreking reiken we ideeën aan om samen een mooie viering samen te stellen. Er is zowel aandacht voor het zichtbare als voor de diepere laag. Op de dag zelf komen we ter plaatse om het ritueel met de juiste 'tone of voice' te begeleiden. En dat doen we op een heel universele manier: los van religie en op een manier waar iedereen zich goed bij kan voelen; aards, leuk en begrijpelijk. 

Ceremonies en rituelen in de training
Hoewel er een oneindig aantal rituelen en ceremonies mogelijk zijn, gaat de training over de belangrijkste overgangsmomenten in het leven: geboorte, groeifeest of jeugdzegen, huwelijk, en afscheid. Die vinden we overal ter wereld, zij het op verschillende manieren. Verder richten we ons op de Vrouwenrituelen van de drievoudige godin en vieren we de maagd, de zwangere vrouw en de wijze vrouw resp. met de First Moon, de Motherblessing en het Crown the Crone ritueel.
Na de opleiding kiest iedere priesteres zelf welke rituelen en ceremonies ze aanbiedt.

Het gaat niet om wat je doet, maar hoé je daar bent.
Als priesteres moet je er staan.

Sabine Schowanek ritueel natuur
bottom of page